Prinses Beatrix op nippertje ontsnapt aan pijnlijke dood
Prinses Beatrix op nippertje ontsnapt aan pijnlijke dood
In de onlangs verschenen documentaire Beatrix op Videoland wordt een onthullend verhaal gepresenteerd over de jeugd van prinses Beatrix. Naast de moeilijke jaren op paleis Soestdijk komt ook een bijzondere en levensgevaarlijke situatie aan het licht die Beatrix in haar jeugd heeft meegemaakt.
Moeilijke jaren op Soestdijk
Na de Tweede Wereldoorlog keerde het koninklijk gezin terug uit Canada en vestigde zich in Soestdijk. Biografe Jolande Withuis, die aan de documentaire meewerkte, vertelt dat de sfeer op het paleis allesbehalve zorgeloos was. “Het stond hier bol van de ruzies en intriges. Soestdijk was niet een gelukkig huis om in op te groeien,” verklaart ze.
De documentaire werpt daarnaast licht op een van de meest ingrijpende momenten uit Beatrix’ jeugd, namelijk een levensbedreigende ziekte. Als kind werd Beatrix ernstig ziek. “Ze lag in bed, met hoge koorts en buikpijn. In plaats van een arts stuurde haar moeder, koningin Juliana, de gebedsgenezeres Greet Hofmans naar haar toe,” vertelt Withuis. Hofmans prevelde volgens haar wat woorden en verzekerde Beatrix: “Dit komt allemaal goed.” Echter, de situatie was veel ernstiger dan het leek.
Dringende medische hulp
Toen prins Bernhard die avond thuiskwam, trof hij Beatrix in een kritiek stadium aan. “Hij heeft haar in de auto gelegd en is snel naar het academisch ziekenhuis gereden, waar een jachtvriend van hem chirurg was,” aldus Withuis. Daar werd Beatrix onmiddellijk geopereerd aan een acute blindedarmontsteking.
Met dit incident schetst Withuis een beeld van de situatie op Soestdijk: “Het was een verschrikkelijk verhaal, maar het laat ook zien hoe het er toen aan toeging. Thuis was er een soort toverkol die wartaal uitsloeg, maar waar haar moeder heilig in geloofde.” Juliana geloofde destijds zelfs dat vaccinaties niet nodig waren.
Ook de jongste zus van Beatrix, prinses Christina, kreeg medische zorg van dezelfde gebedsgenezeres Greet Hofmans, die haar behandelde met gebedsgenezing voor haar eigen gezondheidsklachten.
Verwaarlozing en schuldgevoelens
Koningshuisdeskundige Justine Marcella legt uit hoe ingrijpend deze situatie voor Beatrix moet zijn geweest: “Als je het hebt over je veilig voelen thuis, dan moet dit afschuwelijk zijn geweest voor Beatrix. Dat je als kind zoveel pijn voelt en dan het advies krijgt van een gebedsgenezeres: dat is eigenlijk verwaarlozing,” zegt Marcella.
Ze voegt eraan toe dat Juliana zich waarschijnlijk schuldig heeft gevoeld toen ze doorhad dat ze de verkeerde keuze had gemaakt. “Ik denk dat Juliana een hartverzakking heeft gehad. Als moeder zou ik me de rest van mijn leven schuldig voelen,” vertelt Marcella. “Ik kan me voorstellen dat prins Bernhard toen zei: ‘Tot hier en niet verder. Alles goed en wel, maar van Beatrix blijven ze af.'”