Groot verdriet bij Máxima over Prinses Ariane
Prinses Ariane mist Koningsdag: Máxima spreekt over ‘leeg huis’ tijdens staatsbezoek Kenia
Nairobi – Prinses Ariane zal dit jaar niet aanwezig zijn bij de Koningsdagviering in Doetinchem. Koningin Máxima liet weten dat haar jongste dochter zich voorbereidt op haar examens en daarom verstek laat gaan. Twee jaar geleden miste prinses Alexia Koningsdag om dezelfde reden.
Tijdens het staatsbezoek aan Kenia sprak koningin Máxima met enige weemoed over het ‘empty nest’ in paleis Huis ten Bosch. Nu alle drie dochters hun ouderlijk huis hebben verlaten voor hun studie, voelt het thuis een stuk leger, gaf ze toe.
Koningspaar bespreekt mensenrechten in Kenia
Koning Willem-Alexander blikte donderdag tevreden terug op het staatsbezoek aan Kenia. Hij benadrukte dat de beladen mensenrechtensituatie meerdere keren ter sprake is gebracht. In de zomer vonden tientallen jongeren de dood bij protesten tegen het regeringsbeleid.
Tijdens het bezoek aan president Ruto werd dit thema direct aangekaart. De koning ging niet in detail in op diens reactie, maar stelde dat Kenia een grote uitdaging heeft in het herstellen van het vertrouwen van jongeren in de rechtsstaat.
Ook tijdens een bezoek aan het Hooggerechtshof in Nairobi, waar het koningspaar een rondleiding kreeg door het Justitie-museum, werd de situatie besproken. Daarnaast werden ze in een trainingscentrum van de Keniaanse defensie geïnformeerd over vredeshandhaving door de VN en de Afrikaanse Unie.
Indrukwekkend gesprek met ‘mothers of Nairobi’
Donderdagochtend had het koningspaar een emotioneel beladen ontmoeting met de ‘mothers of Nairobi’. Dit zijn vrouwen die hun familieleden hebben verloren nadat ze werden gerekruteerd door de terreurorganisatie Al Shabaab. Sommige dierbaren verdwenen vrijwillig naar Somalië, anderen werden ontvoerd en nooit meer teruggezien.
Een van de moeders deelde haar hartverscheurende verhaal: „Op een dag kreeg ik een bericht: je zoon is dood.” De gevolgen van zijn keuze om zich aan te sluiten bij Al Shabaab waren niet alleen pijnlijk, maar brachten ook sociale uitsluiting met zich mee. „Ik raakte alles kwijt,” vertelde ze.
De Oranjes waren zichtbaar geraakt. Máxima vroeg hoe de ronselaars te werk gaan en welke signalen familieleden kunnen opmerken voordat het te laat is. De moeders legden uit dat geld vaak als lokmiddel dient en dat mannen in moskeeën worden overgehaald om te ‘vechten voor hun geloof’.
De koning bedankte de vrouwen voor hun openhartigheid. De gespreksleidster benadrukte hoe belangrijk het is dat deze verhalen worden gedeeld en dat de vrouwen toegang krijgen tot psychologische hulp. De Nederlandse ambassade steunt dit vrouwennetwerk met subsidies voor internationale veiligheid en heeft toegezegd dit nog minstens twee jaar te blijven doen.