Emma Wortelboer zorgt voor conflict: ’86K niet veel geld? Hoezo?!’
Emma Wortelboer zorgt voor een conflict tussen Lars Duursma en Victor Vlam, de mannen achter de beruchte mediapodcast De Communicado’s. “Jij vindt 86.000 euro niet zo heel veel? Wát?!”
Het heeft voor een schokgolf gezorgd: het salaris dat Emma Wortelboer verdient bij BnnVara. Ze pakt maar liefst 86 duizend euro voor haar flauwekulletjes en dat vinden veel hardwerkende ongelooflijk zonde van hun belastinggeld. Waarom verdient deze substantieloze schreeuwlelie meer dan iemand die in de zorg werkt of een zware baan heeft?
Tweemaal modaal
Victor Vlam, de door Johan Derksen geprezen mediakenner, vindt het schandelijk. “Emma Wortelboer verdient grofweg twee keer zoveel als modaal en het gaat om iemand van 28 jaar oud, dus voor haar leeftijd is dat natuurlijk een heel, heel fors salaris. Ja, daarnaast: het televisiewerk dat ze doet is volgens Tina Nijkamp niet eens een fulltimebaan.”
Zijn co-host Lars Duursma kijkt daar in hun podcast De Communicado’s echter heel anders naar. Hij vindt het salaris voor de 28-jarige NPO-griet terecht. “Ik vind het niet eens zo heel veel hoor. Ik vind het namelijk wel logisch dat iemand die een programma presenteert meer verdient dan iemand die in de redactie zit. Zo werkt het u eenmaal.”
‘Is toch wel veel?’
Victor schrikt ervan dat Lars dit bedrag bagatelliseert. “Het is toch wel veel, Lars? Het is twee keer modaal, hè?”
Lars: “Ja, maar je presenteert iets. Iemand die een dagvoorzitterschap doet krijgt al heel snel 3.000 euro voor een dag en als je een bekende Nederlander bent nog aanzienlijk meer dan dat.”
Victor: “Maar een loodgieter of bouwvakker krijgt dat natuurlijk niet.”
Lars: “Nee, maar die hebben ook niet dit beroep. Hoewel je als loodgieter trouwens veel kan verdienen tegenwoordig hoor! Ik denk dat je dat ook wel kan halen als je een goede loodgieter bent!”
6.000 euro
We moeten niet doen alsof NPO-roepkip Emma miljoenen krijgt toegestopt, vindt Lars. “Als dat brutosalaris inclusief die toeslagen is, dan zit ze op zo’n 6.000 euro per maand. Ja, ik vind dat helemaal niet zo’n hoog salaris, Victor. Ja, sorry, voor iemand die dingen presenteert, vind ik dat echt, echt, echt niet raar.”
Het zorgt voor een heus podcastconflict, want Victor begrijpt hier dus níks van. “Maar het is toch niet zo heel bijzonder om dingen te presenteren, Lars? Jij doet alsof het een soort wereldse prestatie is, die we heel fiks moeten gaan belonen. Zij heeft gewoon ontzettend veel geluk gehad dat ze in de smaak valt bij de directie van BnnVara.”
Niet talentvol
Emma is gewoon toevallig bekend en niet omdat ze talent heeft, vindt Victor. “Ik vind haar om heel eerlijk te zijn niet uitzonderlijk getalenteerd. Ze presenteert wat programmaatjes, leuk voor d’r, maar om nou te zeggen dat ze daar zo ruim voor gecompenseerd moet worden… Wat mij betreft kan dat echt voor aanzienlijk minder.”
Lars is verbijsterd. Hij vliegt zijn podcastmaatje nog net niet in de haren: “Jij vindt dat Raymond Mens twee ton moet krijgen als hij één keer per week aanschuift bij Vandaag Inside! Maar 86 duizend euro voor een presentator vind je te veel?”
Victor: “Dat is geen belastinggeld!”
‘Hét gezicht’
Het is volgens Victor vooral dom dat Emma zelf haar salaris geopenbaard heeft. “Je maakt jezelf hiermee hét gezicht van de bezuinigingen. Heel veel communicatie vanuit de NPO is erop gericht van: die bezuinigingen moeten absoluut niet plaatsvinden, want dat betekent dat je favoriete programma eraan gaat, Boer Zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt…”
Hij besluit: “Ik denk nu dat heel veel mensen zullen zeggen van: nou, volgens mij als je op Emma Wortelboer de laan uitstuurt, dan kun je volgens mij al een ton per jaar bezuinigen. Ik denk dat we dat argument vaker gaan zien!”
Daar is Lars het wél mee eens: “Want we blijven met z’n allen toch een calvinistisch landje waarin we het toch een beetje gek vinden om te praten over inkomens.”