Shownieuws

Zes bekende winkelketens nemen geen contant geld meer aan

pinnen

Steeds meer winkels en restaurants maken de keuze om geen contant geld meer te accepteren. Waar contant geld vroeger heel normaal was, zijn tegenwoordig digitale betaalmethoden zoals pinpassen, Apple Pay en Google Pay steeds gebruikelijker.

Geen contant meer

In het Verenigd Koninkrijk kiezen verschillende bekende winkels en restaurants ervoor om geen contant geld meer te nemen. Dat meldt de krant Daily Express.

Ze zeggen dat het sneller, veiliger en zelfs beter voor het milieu is. Bijvoorbeeld, de restaurantketen Zizzi zegt dat ze cashloos werken omdat het het betaalproces sneller en veiliger maakt voor zowel klanten als personeel.

Ook Gail’s Bakery zegt dat het afschaffen van contant geld helpt om de CO2-uitstoot te verminderen, omdat er geen geld meer vervoerd hoeft te worden.

Niet alleen restaurants maken de overstap, ook supermarkten doen dit. De supermarktketen Asda heeft bijvoorbeeld in bijna 270 tankstations geen contante betalingen meer. Ze gaven aan dat meer dan 90% van de betalingen al met een pinpas of contactloos werd gedaan. Tesco heeft hetzelfde gedaan in 40 van haar cafés, waar alleen nog maar met pinpas betaald kan worden.

Sainsbury’s heeft nog niet overal contant geld afgehaald, maar steeds meer van hun winkels accepteren geen cash meer.

Hoewel bedrijven zeggen dat de overstap naar cashloos betalen goed is, zijn er ook veel mensen die het hier niet mee eens zijn.

Problemen

Mensen die voor contant geld zijn, wijzen erop dat deze verandering sommige mensen in de problemen kan brengen.

Vooral ouderen, mensen met een laag inkomen en degenen die geen digitale betaalmethoden hebben, kunnen hierdoor moeilijker hun boodschappen of eten betalen. Voor hen is contant geld niet alleen makkelijk, maar vaak de enige manier om te betalen.

Daarnaast helpt contant geld sommige mensen beter hun uitgaven te beheren. Als je contant geld in je hand hebt, kun je makkelijker zien hoeveel je nog kunt uitgeven. Digitale betalingen maken het soms moeilijker om te zien hoeveel je eigenlijk hebt uitgegeven, wat kan leiden tot onverwachte kosten en financiële problemen.

Er zijn ook misverstanden over de wetgeving. Veel mensen denken dat winkels verplicht zijn om contant geld te accepteren, omdat munten en biljetten officieel als betaalmiddel gelden. In werkelijkheid mogen winkels zelf bepalen welke betaalmethoden ze willen accepteren.

Niet verplicht

De Bank of England legt uit dat “wettig betaalmiddel” betekent dat je schulden ermee kunt betalen, maar het verplicht winkels niet om contant geld te nemen.

Deze ontwikkeling roept ook grotere vragen op over de toekomst van contant geld en wat er gebeurt als alles digitaal wordt.

Hoewel contactloos betalen voor veel mensen handig is, brengt een wereld zonder contant geld ook risico’s.

Cybercriminaliteit of storingen in betaalnetwerken kunnen ervoor zorgen dat je plotseling geen toegang meer hebt tot je geld. Een recente storing bij een grote bank in het VK liet zien hoe belangrijk het is om een alternatief, zoals contant geld, te hebben.

De trend naar een cashloze samenleving lijkt door te zetten, maar het is belangrijk om na te denken over de gevolgen. Bedrijven profiteren van snellere betalingen en minder risico op diefstal, maar mensen die afhankelijk zijn van contant geld worden steeds meer buitengesloten.

Voor nu is contant geld nog niet helemaal verdwenen, maar de trend is lijkt wel duidelijk: de toekomst van winkelen en uit eten gaan draait steeds meer om digitale betalingen en minder om fysiek geld.

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!