Shownieuws

Theo Francken (N-VA): “Alle 18-jarigen krijgen een uitnodiging voor vrijwillige legerdienst”

Theo Francken (N-VA): “Alle 18-jarigen krijgen een uitnodiging voor vrijwillige legerdienst”

Francken benadrukte de noodzaak om fors te investeren in het Belgische leger, zeker nu de geopolitieke situatie verslechtert. Hij pleit voor een versnelde verhoging van het defensiebudget naar 2 procent van het BBP vóór 2029, zoals overeengekomen in het regeringsakkoord. “Maar dat is te traag, ik wil het proces versnellen,” aldus de minister. België telt vandaag ongeveer 24.000 militairen.

“Geen verplichting”

Hoewel een verplichte legerdienst volgens Francken niet haalbaar is vanwege een gebrek aan infrastructuur en personeel, zal hij een “vrijwillig militair dienstjaar” invoeren. “Alle jongeren van 18 jaar, mannen en vrouwen, krijgen een brief met de uitnodiging om zich vrijwillig een jaar in te zetten voor Defensie.”

Francken bevestigde dat België zich blijft scharen achter de NAVO en dat het nucleaire afschrikmiddel van de alliantie een cruciale rol speelt in onze veiligheid. Toch erkent hij de huidige crisis binnen de alliantie, vooral door de onvoorspelbare houding van Donald Trump.

Een Europees superleger is onrealis­tisch

Theo Francken, minister van Defensie (N-VA)

Wat betreft een gemeenschappelijk Europees leger is Francken sceptisch: “Een Europees superleger is onrealistisch. Frankrijk, bijvoorbeeld, zal zijn militaire soevereiniteit nooit overdragen aan de EU.” Hij pleit wél voor nauwere samenwerking tussen Europese legers, zoals een gezamenlijk hoofdkwartier en gedeelde operaties.

Ik zet geen Belgische militairen op Oekraïens grondge­bied zonder solide garanties

Theo Francken, minister van Defensie (N-VA)

Op de vraag of België troepen zou sturen voor een vredesmissie in Oekraïne, antwoordde Francken resoluut dat dit enkel kan onder strikte voorwaarden: “een duidelijk vredesakkoord, heldere engagementregels en luchtsteun.”

Hij benadrukt: “Zonder die garanties zet ik geen Belgische militairen op Oekraïens grondgebied.” Volgens hem moet Europa waken over zijn eigen veiligheid, maar mag men Belgische soldaten niet zonder sterke bescherming in een conflictgebied sturen.

Dreiging vanuit Rusland, China, Iran en Noord-Korea vormt “as van het kwaad”

Naast conventionele militaire dreigingen waarschuwde Francken voor hybride oorlogsvoering, zoals cyberaanvallen, sabotage in de Noordzee en desinformatiecampagnes. Hij noemde specifiek de dreiging vanuit Rusland, China, Iran en Noord-Korea, die volgens hem samen een “as van het kwaad” vormen.

België moet zich volgens Francken beter voorbereiden op cyberdreigingen, omdat kritieke infrastructuren zoals havens en energiecentrales kwetsbaar zijn.

Oprichting van ‘Nationale Garde’

Om de beveiliging van strategische infrastructuur, zoals kerncentrales en ambassades, te verbeteren, is Francken bezig met de ontwikkeling van een “territoriale reserve, vergelijkbaar met de Amerikaanse Nationale Garde”. Deze eenheid zou bestaan uit 200 tot 400 reservisten en defensie ondersteunen bij binnenlandse taken.

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!

Adblock Detected

DISABLE ADBLOCK TO VIEW THIS CONTENT!